top of page

FI  /  EN

DSC_2127_hires_syvätty.jpg

Monipuolinen
musiikkialan
ammattilainen

Suvi Oskala on helsinkiläinen viulisti, laulaja, pedagogi ja musiikin tekijä. Oskalan pääinstrumentti on viisikielinen viulu, jonka sointia hän täydentää rikkaasti ja luovasti lauluäänellään.

Uransa aikana hän on esiintynyt Suomessa ja ulkomailla sekä soolona että yhtyeidensä kanssa. Viuluduonsa kanssa hän on esiintynyt mm. Kiinassa, Etelä-Koreassa, Intiassa sekä Pohjoismaissa. Musiikin esittämisen lisäksi Oskala on kaikissa kokoonpanoissaan ja projekteissaan myös musiikin aktiivinen tekijä niin säveltäjänä, sovittajana kuin sanoittajanakin. Hän mm. sävelsi taiteellis-tieteellisen vuonna 2021 ensi-iltansa saaneen Merisairas-esityksen musiikit.

Suvi on kiinnostunut instrumenttiensa ilmaisukeinojen tutkimisesta ja laajentamisesta niin yhdessä kuin erikseen.  Hän on tehnyt myös yhteistyötä nykysäveltäjien kanssa monitaiteellisissa projekteissaan sekä yhtyeensä Duo Emilia Lajunen & Suvi Oskala kanssa.

Taiteellisen uransa lisäksi Suvi toimii pedagogina mm. Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmässä sekä Pakilan musiikkiopistossa.

Koulutus ja työhistoria

Musiikin maisteriksi Suvi Oskala valmistui Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta vuonna 2010 pääaineinaan viulu ja laulu. Lisäksi hän on täydentänyt osaamistaan  kehorytmiikan opinnoilla (2014-2019) sekä NLP Practitioner ja NLP Master Practitioner -koulutuksilla 2022-2023.

Suvi on uransa aikana ollut mukana useissa yhtyeissä kuten Duo Emilia Lajunen & Suvi Oskala, SO III, Pelios, Auvo Quartet ja Piia Kleemola & co. Lisäksi hän on toiminut soolo- ja freelanceartistina viulistina ja laulajana.

Suvi on myös ollut mukana monitaiteellisissa projekteissa esiintyjänä ja tuottajana. Viimeisimmän Itämeren tilaan kantaa ottaneen projektinsa ‘Merisairas’ (2019-2021) hän työsti 11-henkisen monitaiteellisen ja -tieteellisen työryhmän kanssa, jossa mukana oli myös Suvin luotsaama SO III -yhtye. Vuonna 2015 SO III toteutti Suomea kiertäneen DIY-animaatioprojektin ‘Televisio aina päällä', jossa yhtye yhdisti musiikkiaan Teemu Korpipään koostamiin arkiabsurdistisiin animaatioihin.

 

Vuonna 2006 valmistuneen 'Nainen joka harjoitteli luolassa - visuaalinen soolokonsertti' -esityksen työryhmän kanssa Oskala tuotti myös kaksi muuta esitystä ('Ma-te-ma-tiik-kaa hi-tau-des-ta' 2010 ja 'Klaustrofunktionalismi' 2013). Klaustrofunktionalismi-esityksen musiikin hän loi improvisoimalla elektronimuusikko Teemu Korpipään kanssa ja kahdessa muussa Oskala loi esitysten äänimaailman Masi Tiitan sävellyksiin sooloesiintyjänä.

Opettaminen

Taiteellisen uransa lisäksi Suvi toimii pedagogina mm. Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmässä sekä Pakilan musiikkiopistossa.  Lisäksi hän on osa 12-18 -vuotiaille nuorille suunnatun Folk it! -leirin työryhmää.

 

Lisää tietoa Suvin työstä pedagogina sekä opetusfilosofiasta löydät opetus-sivulta.

Säveltäminen

Suvi säveltää ja sovittaa musiikkia projekteihinsa genrerajoja ylittäen. Oskalan sävellyskieltä on kuvailtu monisyiseksi, näkemykselliseksi sekä oivaltavaksi. Hänen musiikissaan kuuluu vahva yhteys kansanmusiikkiin, sen tekotapoihin ja poljentoon. Säveltäjänä hän yhdistelee kaikenlaisia vaikutteita ennakkoluulottomasti. Juuri musiikin monipuolisuus taiteena ohjasi Suvin musiikkiopintoihin ja ammattilaiseksi.

Ajatuksia musiikin tekemisestä

Artistina Suvia kiehtoo viulun ja lauluäänen yhtäaikaisen tuottamisen mahdollisuudet erityisesti improvisoidessa.  Soittaessaan hän nauttii siitä, että musiikki elää hetkessä sekä siitä, että soittajien, kuulijoiden ja kokijoiden välillä virtaa ajatuksia ja energiaa. Viime vuosina Suvi on myös pohtinut läsnäolon merkitystä soittamisessa ja esiintymisessä. Läsnäolon merkitystä Suvi on tarkastellut myös pienyhtyeissään, esimerkiksi Duo Emilia Lajunen & Suvi Oskalan soittoa on kuvattu intensiiviseksi dialogiksi kahden soittajan välillä. 

Jo soololevynsä julkaisun aikaan vuonna 2012 Suvi oli kiinnostunut sanojen lisäämisestä soolomusiikkiinsa. Seuraavien kahden julkaisun, SO III -yhtyeen ’Muuttonaurujen parvia’ (2014) ja ’Käytävän päässä’ (2017) perustuivatkin sävellyksiin, joiden inspiraationa olivat Sisu Nojosen runot. Näiden julkaisujen musiikissa runot nousivat pääosaan ja musiikin improvisatorisuus väheni vaikka sävellysprosessi itsessään improvisaatioon aina pohjautuukin.


Viime vuosina Suvi on kehittänyt konseptia, jossa improvisaatiot hetkessä pohjautuvat sanoihin siten, ettei musiikki jää sanojen tiukkoihin raameihin. Suvi onkin viime aikoina tasaisen harvoin julkaissut improvisaatiovideoita Instagramissa, joissa hän improvisoi yksittäisten sanojen pohjalta.


Lisäksi hän on kiinnostunut improvisaation merkityksestä kansanmusiikin soittajalle, improvisaation suhteesta perinteeseen sekä improvisoitavan kansanmusiikin muuntumisesta tilanne-, paikka- ja yleisökohtaisesti.

OTA YHTEYTTÄ

Suvi Oskala
etunimi.sukunimi@gmail.com

Copyright © Suvi Oskala 2024. Kaikki oikeudet pidätetään.
Kaikki kuvat Sami Perttilä ellei toisin mainita.

bottom of page